Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting wijzigingen in 2024

Overdrachtsbelasting is een term die u waarschijnlijk vaak tegenkomt wanneer u zich verdiept in de aankoop van een woning. Maar wat betekent dit nu precies voor u als koper, en wat gaat er veranderen in 2024? Als u overweegt een huis te kopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regels en de aanstaande wijzigingen. Bij Libbe Duinstra leggen we graag uit wat er verandert aan de overdrachtsbelasting in 2024.

Hulp nodig?

De huidige stand van zaken over de overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een belasting die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van uw status als koper. Zo betalen niet-starters momenteel 2% van de aankoopprijs, terwijl beleggers een hoger tarief van 10,4% voor hun rekening moeten nemen.

Veranderingen voor starters in 2024

Vanaf 2024 komt er een significante wijziging die vooral starters zal aanspreken. De overdrachtsbelasting voor starters zal namelijk volledig vervallen voor woningen tot € 510.000. Dit biedt een uitgelezen kans voor starters om een aanzienlijke besparing te realiseren bij de aankoop van hun eerste woning.

Voorwaarden voor de startersvrijstelling

Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Leeftijd: U moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn.
  • Hoofdverblijf: De woning moet uw hoofdverblijf worden.
  • Geen eerdere vrijstelling: U mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling.
  • Verklaring: U dient een verklaring in te vullen en deze wordt door de notaris toegevoegd aan de akte van levering.
  • Taxatiewaarde: De taxatiewaarde mag niet hoger zijn dan de gestelde woningwaardegrens.
Advies inwinnen over de overdrachtsbelasting

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur of notaris. Zij kunnen u helpen om alle stappen correct en tijdig te doorlopen. Hierdoor kunt u optimaal profiteren van de vrijstelling.

Profiteren van de vrijstelling

Voor starters is het dus mogelijk om in 2024 een aanzienlijke besparing te doen. Stelt u zich eens voor dat u een woning koopt voor € 500.000. Zonder de startersvrijstelling zou u € 10.000 aan overdrachtsbelasting moeten betalen. Met de vrijstelling bespaart u dit bedrag volledig.

Conclusie

De wijzigingen in de overdrachtsbelasting voor 2024 bieden starters een unieke kans om te besparen op de aankoop van hun eerste woning. Bent u van plan om een huis te kopen en wilt u meer weten over de overdrachtsbelasting of andere aspecten van het kopen van een woning? Neem dan contact op met Libbe Duinstra, uw ervaren makelaar en taxateur. Met onze expertise en persoonlijke benadering begeleiden wij u graag door het gehele aankoopproces.

Afspraak maken - Makelaar Stiens
Energielabel aanvragen?

Ik regel het graag voor u!

We use cookies in order to personalize your site experience.