Welke vragen stel ik tijdens een bezichtiging?

Bij het zoeken naar een nieuwe woning is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dat helpt onder andere om tijdens een bezichtiging de juiste vragen te stellen die je helpen om een volledig beeld te krijgen van de woning, de buurt, en mogelijke toekomstige uitdagingen. Christa de Boer deelt haar inzichten over de vragen die je zeker moet stellen en waarom deze zo belangrijk zijn.

Neem contact met ons op

Het achterhalen van de reden waarom de huidige eigenaren hun woning verkopen, kan belangrijke informatie opleveren. Deze vraag kan je inzicht geven in mogelijke redenen zoals een verhuizing voor werk, gezinsuitbreiding, of andere persoonlijke omstandigheden. “Het antwoord op deze vraag kan je helpen om te bepalen hoe dringend de verkopers zijn om het huis te verkopen,” legt Christa uit. “Als ze bijvoorbeeld snel willen verhuizen, kan dat betekenen dat er ruimte is voor onderhandeling.”

Hoelang staat het huis al te koop?

De tijd dat een woning te koop staat, kan veel zeggen over zowel de woning als de markt. “Als een huis al geruime tijd te koop staat, kan dat erop wijzen dat de vraagprijs misschien te hoog is, of dat er iets aan de woning mankeert,” zegt Christa. “Het kan ook een signaal zijn dat de markt langzaam is, wat weer van invloed kan zijn op jouw onderhandelingspositie. Door deze vraag te stellen, krijg je een beter beeld van de situatie.”

Wat is de staat van onderhoud?

Weten wat de staat van onderhoud is, helpt je om een inschatting te maken van mogelijke toekomstige kosten. “Een woning kan er op het eerste gezicht goed uitzien, maar het is belangrijk om te weten hoe het bijvoorbeeld staat met het dak, de elektrische installatie, en de fundering,” legt Christa uit. “Door hier specifiek naar te vragen, kun je potentiële kostenposten identificeren die je op termijn zou kunnen tegenkomen.”

Hoe is de buurt?

De locatie van een woning heeft een grote invloed op je woongenot en de waarde van de woning op lange termijn. “Het is belangrijk om te weten hoe de buurt is,” zegt Christa. “Vraag naar de sfeer, de voorzieningen in de omgeving, en eventuele geplande ontwikkelingen. Dit helpt je om te bepalen of de buurt past bij jouw levensstijl en verwachtingen.”

Zijn er bijzonderheden waar je rekening mee moet houden?

Sommige zaken zijn niet direct zichtbaar, maar kunnen later wel grote gevolgen hebben. Dit kunnen erfdienstbaarheden zijn, speciale afspraken met buren, of gemeentelijke regels die invloed hebben op het gebruik van de woning. “Het stellen van deze vraag kan je behoeden voor vervelende verrassingen,” aldus Christa. “Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je een beslissing neemt.”

Wat zijn de maandelijkse kosten?

Naast de aankoopprijs zijn er ook maandelijkse kosten verbonden aan het wonen in een huis. Denk aan energiekosten, servicekosten, en gemeentelijke heffingen. “Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van je toekomstige maandlasten,” zegt Christa. “Zo kun je beter inschatten of de woning binnen je budget past en voorkom je financiële verrassingen na de aankoop.”

Is er ruimte voor aanpassingen?

Als je plannen hebt om de woning te verbouwen of uit te breiden, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. “Vraag naar het bestemmingsplan en of er beperkingen zijn vanuit de gemeente of de vereniging van eigenaren,” adviseert Christa. “Dit kan bepalen of jouw plannen voor de woning haalbaar zijn en of je in de toekomst tegen beperkingen aanloopt.”

Wat blijft er achter in de woning?

Het is goed om te weten welke roerende zaken achterblijven en welke door de verkopers worden meegenomen. “Soms zijn er items in het huis die speciaal zijn aangepast en die je graag zou willen overnemen, zoals maatwerkmeubels of apparatuur,” zegt Christa. “Door hier duidelijkheid over te krijgen, voorkom je teleurstellingen na de overdracht.”

Zijn er al biedingen uitgebracht?

Hoewel een makelaar geen gedetailleerde informatie mag geven over andere biedingen, kan het nuttig zijn om te weten of er al andere geïnteresseerden zijn. “Dit geeft je inzicht in de concurrentie en helpt je om een strategische beslissing te nemen over je eigen bod,” legt Christa uit. “Als er al biedingen zijn, kan dat betekenen dat je snel moet handelen om het huis te bemachtigen.”

Wat is de geschiedenis van het huis?

De geschiedenis van een woning kan je veel vertellen over de manier waarop het is onderhouden en wat de ervaringen van vorige bewoners zijn geweest. “Door te vragen naar hoe lang de huidige eigenaren er wonen en of er speciale gebeurtenissen zijn geweest, kun je een beeld krijgen van de waarde die het huis door de jaren heen heeft gehad,” zegt Christa. “Dit kan ook inzicht geven in mogelijke verborgen gebreken of andere zaken die belangrijk zijn voor je uiteindelijke beslissing.”

Door deze vragen te stellen tijdens een bezichtiging, krijg je een completer beeld van de woning en de omgeving. Deze informatie helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen. Makelaardij Libbe Duinstra staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces, zodat je met vertrouwen jouw droomhuis kunt vinden.

 

Dit zeggen klanten over Libbe Duinstra

Weet waar hij het over heeft
Makelaar Libbe geeft goeie informatie, weet waar hij het over heeft en stelt je gerust! Wij zijn blij
10
Verkoper Finne 79, Hallum
Vriendelijk, betrokken en professioneel

Geweldige makelaar. Vriendelijk, betrokken en professioneel. Op de hoogte van de markt. Prettig in communicatie.

9
Verkoper Ipestrjitte 16, Stiens
Eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt

Hele fijne en aardige makelaar, eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt.

Mocht ik ooit weer een makelaar nodig hebben dan ga ik zeker weer naar Libbe Duinstra.

10
Verkoper Aysmastins 13, Stiens
Libbe is een zeer vriendelijke en behulpzame no-nonsense makelaar die duidelijk en transparant is

Wij zijn zeer tevreden over Makelaar Libbe Duinstra. Deze makelaar doet zijn best voor klanten en is bereid om een stapje meer te doen als dit nodig is. We raden andere mensen zeker aan, om gebruik te maken van deze makelaar.

10
Verkoper, Ritske Boelemastrjitte 40
9,8 Verkoop
We use cookies in order to personalize your site experience.