Wat betaalt u als koper of verkoper?
Bij de aankoop of verkoop van een woning komen verschillende kosten kijken. Het is belangrijk om te weten welke kosten voor de koper zijn en welke voor de verkoper. Libbe Duinstra legt uit: "Veel mensen zijn verrast door de bijkomende kosten bij een woningtransactie. Het is essentieel om hier vooraf inzicht in te hebben."
Neem contact met ons opAls koper van een woning krijgt u te maken met diverse kosten, vaak aangeduid als ‘kosten koper’ of k.k. Libbe Duinstra licht toe: “De term ‘kosten koper’ betekent dat de koper verantwoordelijk is voor bepaalde kosten bovenop de aankoopprijs van de woning.”
De belangrijkste kosten voor de koper zijn:
- Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Het tarief is 2% van de koopsom voor woningen die als hoofdverblijf dienen. Voor beleggers geldt een hoger tarief van 10,4%. Bent u tussen de 18-35 jaar? Dan zou u aanspraak kunnen maken op de jongerenregeling, waardoor u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Lees alles over de nieuwe overdrachtsbelasting regels hier.
- Notariskosten: De notaris zorgt voor de officiële overdracht van de woning. Hiervoor maakt hij de leveringsakte op en schrijft deze in bij het Kadaster.
- Kadasterkosten: Voor de inschrijving van de leveringsakte in het Kadaster worden kosten in rekening gebracht.
- Taxatiekosten: Vaak is een taxatierapport nodig voor het verkrijgen van een hypotheek.
- Hypotheekadvies en -afsluitkosten: Als u een hypotheek afsluit, betaalt u voor het advies en het afsluiten hiervan.
- Eventuele aankoopmakelaar: Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn.
Libbe Duinstra adviseert: “Houd als vuistregel aan dat de kosten koper ongeveer 4-6% van de koopsom bedragen. Het exacte percentage hangt af van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs en of u een starter bent of niet.”
Ook als verkoper krijgt u te maken met verschillende kosten. Libbe Duinstra legt uit: “Veel verkopers focussen zich op de opbrengst van hun woning, maar vergeten soms de kosten die bij de verkoop komen kijken.”
De belangrijkste kosten voor de verkoper zijn:
- Makelaarscourtage: Dit is de vergoeding voor de diensten van de verkoopmakelaar.
- Energielabel: Bij de verkoop van een woning bent u verplicht een geldig energielabel te overhandigen aan de koper.
- Notariskosten voor het royeren van de hypotheek: Als er nog een hypotheek op de woning rust, moet deze worden doorgehaald bij het Kadaster.
- Eventuele kosten voor het verkoopklaar maken van de woning: Denk aan kleine reparaties, schilderwerk of styling.
- Verhuiskosten: Hoewel niet direct gerelateerd aan de verkoop, zijn dit wel kosten waar u rekening mee moet houden.
Libbe Duinstra benadrukt: “De exacte kosten kunnen variëren, maar reken als verkoper op ongeveer 2-4% van de verkoopprijs aan kosten. Een goede voorbereiding en realistische verwachtingen zijn belangrijk voor een soepel verkoopproces.”
Het belang van een goede voorbereiding
Of u nu koper of verkoper bent, een goede voorbereiding is essentieel. Libbe Duinstra adviseert: “Maak vooraf een overzicht van alle te verwachten kosten. Zo voorkomt u verrassingen en kunt u een weloverwogen beslissing nemen.” Voor kopers is het belangrijk om naast de aankoopprijs voldoende budget te reserveren voor de bijkomende kosten. Verkopers doen er goed aan de netto-opbrengst van hun woning te berekenen door de verkoopkosten van de vraagprijs af te trekken.
Libbe Duinstra concludeert: “Een woning kopen of verkopen is een belangrijke financiële beslissing. Door goed inzicht te hebben in alle kosten, kunt u met vertrouwen de woningmarkt op. Aarzel niet om advies in te winnen. We staan altijd klaar om u te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes in het koop- of verkoopproces.” Klik hier en neem contact op met Libbe Duinstra.