Sparen voor een huis: hoeveel heb je nodig?

Als je droomt van een eigen huis, is het belangrijk om te weten hoeveel spaargeld je nodig hebt. Het kopen van een woning brengt namelijk meer kosten met zich mee dan alleen de aankoopprijs. Makelaardij Libbe Duinstra helpt je graag op weg met een overzicht van de benodigde financiën en enkele handige tips om je spaardoel te bereiken.

Neem contact met ons op

Voor de aankoop van een huis heb je een aanzienlijk bedrag aan eigen geld nodig. Libbe Duinstra, ervaren makelaar, legt uit: “Veel mensen onderschatten hoeveel spaargeld ze moeten hebben voor de aankoop van een woning. Naast de koopsom zijn er diverse bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden.”

Voor een huis van €300.000 heb je gemiddeld ongeveer €17.000 aan eigen middelen nodig. Dit bedrag dekt de zogenaamde ‘kosten koper’ en eventuele overbieding. Hieronder vallen de volgende kostenposten:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom, 10,4% voor beleggers. Voor starters is er een uitzonderingsregel. Lees er hier alles over.
  • Notariskosten: Ongeveer €1.000 – €1.500
  • Taxatiekosten: €400 – €700, belangrijk voor het vaststellen van de maximale hypotheek. Lees er hier alles over.
  • Hypotheekadvies en -afsluitkosten: €2.000 – €3.000
  • Eventuele bouwkundige keuring: €300 – €500, belangrijk voor het inschatten van renovatiekosten.
  • Overbieding: Gemiddeld 4,3% van de vraagprijs in het huidige marktklimaat.

Sparen voor je droomhuis

Libbe Duinstra adviseert: “Begin zo vroeg mogelijk met sparen en stel realistische doelen. Bepaal hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten en houd je daar consequent aan.” Hier zijn enkele tips om effectief te sparen voor je toekomstige woning:

  • Stel een realistisch spaardoel: Bereken hoeveel je nodig hebt en deel dit door het aantal maanden tot je geplande aankoop. Dit geeft je een maandelijks streefbedrag.
  • Automatiseer je spaargeld: Laat direct na je salarisstorting automatisch een vast bedrag naar je spaarrekening overmaken.
  • Bezuinig op onnodige uitgaven: Bekijk kritisch je maandelijkse uitgaven en schrap overbodige abonnementen of dure gewoontes.
  • Overweeg extra inkomsten: Een bijbaan of freelance werk kan je spaarplan een boost geven.
  • Kies een spaarrekening met een gunstige rente: Vergelijk verschillende aanbieders om je spaargeld optimaal te laten groeien.

De rol van je hypotheek

Naast je spaargeld speelt je hypotheek natuurlijk een rol bij de aankoop van een woning. Libbe Duinstra benadrukt: “Je maximale hypotheek is afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van het huis. Banken verstrekken doorgaans een hypotheek tot maximaal 100% van de taxatiewaarde.” Het is belangrijk om te weten dat je hypotheek niet alle kosten dekt. De bijkomende kosten, zoals eerder genoemd, moet je uit eigen middelen betalen. Daarnaast kan een eventuele overbieding niet worden meegefinancierd in je hypotheek.

Tot slot

Het sparen voor een huis vraagt om discipline en een goede planning. Libbe Duinstra moedigt aan: “Laat je niet ontmoedigen door de bedragen. Met een goed spaarplan en de juiste begeleiding is een eigen huis voor velen binnen bereik. Begin vandaag nog met sparen en kom een stap dichter bij je droomhuis.” Heb je vragen over het kopen van een huis of wil je advies op maat? Neem dan gerust contact op en wij helpen je graag op weg naar je eigen woning.

Dit zeggen klanten over Libbe Duinstra

Weet waar hij het over heeft
Makelaar Libbe geeft goeie informatie, weet waar hij het over heeft en stelt je gerust! Wij zijn blij
10
Verkoper Finne 79, Hallum
Vriendelijk, betrokken en professioneel

Geweldige makelaar. Vriendelijk, betrokken en professioneel. Op de hoogte van de markt. Prettig in communicatie.

9
Verkoper Ipestrjitte 16, Stiens
Eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt

Hele fijne en aardige makelaar, eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt.

Mocht ik ooit weer een makelaar nodig hebben dan ga ik zeker weer naar Libbe Duinstra.

10
Verkoper Aysmastins 13, Stiens
Libbe is een zeer vriendelijke en behulpzame no-nonsense makelaar die duidelijk en transparant is

Wij zijn zeer tevreden over Makelaar Libbe Duinstra. Deze makelaar doet zijn best voor klanten en is bereid om een stapje meer te doen als dit nodig is. We raden andere mensen zeker aan, om gebruik te maken van deze makelaar.

10
Verkoper, Ritske Boelemastrjitte 40
9,8 Verkoop
We use cookies in order to personalize your site experience.