Echtscheiding en koopwoning: wat moet u regelen?

Een echtscheiding heeft vaak grote impact op de woonsituatie van mensen. Het is een emotionele en complexe tijd, waarin u belangrijke beslissingen moet nemen over uw gezamenlijke koopwoning. In deze blog neemt Libbe Duinstra u stap voor stap mee in de belangrijkste zaken die u moet regelen en waar u op moet letten.

Neem contact met ons op

Een belangrijke beslissing is wie er in de woning blijft wonen. Libbe Duinstra: “Ik adviseer cliënten altijd om eerst goed na te denken over de praktische en financiële haalbaarheid, voordat ze een besluit nemen.”

Belangrijke vragen om uzelf te stellen:

  • Kunt u de woning financieel onderhouden?
  • Is het praktisch haalbaar om er te blijven wonen?
  • Wat betekent het voor de kinderen als u blijft of vertrekt?

Om tot een eerlijke verdeling te komen, is het essentieel om de actuele waarde van uw woning vast te stellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • In onderling overleg
  • Op basis van de WOZ-waarde
  • Via een onafhankelijke taxatie

“Een onafhankelijke taxatie geeft vaak de meest realistische waarde en voorkomt discussies achteraf,” aldus Libbe Duinstra. “Ik help u daar graag bij als gecertificeerd makelaar-taxateur. Waar er bij zowel een woning taxatie als een woningwaarde berekening een marktwaarde wordt vastgesteld, wordt dit bij een taxatie zorgvuldig onderbouwd. Op basis van de bouwkundige staat van de woning, genomen energiebesparende maatregelen, de omgeving (en toekomstige) omgevingsplannen en vergelijkbare transacties bepaal ik zorgvuldig de waarde van uw woning.”

Uw opties bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding heeft u grofweg drie opties voor uw gezamenlijke koopwoning:

Optie 1: Uitkopen

Als een van u in de woning wil blijven wonen, is uitkopen een logische optie. Hierbij neemt één partner het eigendom en de hypotheek volledig over. Libbe Duinstra waarschuwt: “Let op dat de vertrekkende partner ook echt ontslagen wordt van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. Dit voorkomt problemen in de toekomst.”

Optie 2: Verkopen

Wanneer geen van beiden in de woning kan of wil blijven, is verkoop vaak de beste oplossing. “Bij een verkoop is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie er in de woning blijft tot aan de verkoop en hoe u de kosten en eventuele opbrengst verdeelt,” adviseert Libbe Duinstra.

Optie 3: Samen eigenaar blijven

In sommige gevallen kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven, bijvoorbeeld vanwege de kinderen of financiële redenen. Libbe Duinstra: “Dit kan een tijdelijke oplossing zijn, maar vraagt om zeer duidelijke afspraken over onderhoud, hypotheeklasten en een einddatum voor deze constructie.”

Ongeacht welke optie u kiest, het is belangrijk om alle afspraken vast te leggen in uw echtscheidingsconvenant. Dit voorkomt onduidelijkheden en conflicten in de toekomst. Libbe Duinstra benadrukt: “Ik zie vaak dat mensen de afhandeling van de woning uitstellen tot na de scheiding. Mijn advies is om dit juist zo snel mogelijk te regelen. Het geeft rust en duidelijkheid in een toch al turbulente periode.”

Hulp bij uw beslissing

Het maken van de juiste keuze voor uw woning bij een echtscheiding is complex. Als makelaar help ik u graag bij het in kaart brengen van uw opties en de waarde van uw woning. Samen kunnen we zorgen voor een soepele afhandeling van uw woonsituatie, zodat u zich kunt richten op een nieuwe start. Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Wij staan voor u klaar met deskundig advies en een luisterend oor.

Dit zeggen klanten over Libbe Duinstra

Een snelle verkoop
We werden goed op de hoogte gehouden en hadden een snelle verkoop, alles werd goed aangepakt zoals foto’s en info.
10
Verkoper Ungastins 19, Stiens
Weet waar hij het over heeft
Makelaar Libbe geeft goeie informatie, weet waar hij het over heeft en stelt je gerust! Wij zijn blij
10
Verkoper Finne 79, Hallum
Goede kennis van de lokale markt

Libbe Duinstra heeft goede kennis van de lokale markt en heeft daardoor ons huis scherp in de markt kunnen zetten. De communicatie was duidelijk en gehele verkoop is goed verlopen. Wij zijn zeer tevreden over het gehele verkoopproces.

9
Verkoper Grovestins 47, Stiens
Er is snel gehandeld en geschakeld tijdens het hele proces.

Tijdens het adviesgesprek hadden wij beide gelijk een goed gevoel waardoor wij alles gelijk bij hem in gang hebben gezet. Er is snel gehandeld en geschakeld tijdens het hele proces. Wij werden op de hoogte gehouden na de bezichtigingen en konden zelf ook de bedieningen bijhouden in move. De verkoop verliep erg soepel en de communicatie was fijn!

10
Verkoper De Goudkamp 9, Hallum
9,8 Verkoop
We use cookies in order to personalize your site experience.