De impact van verduurzaming op uw woningwaarde

Zonnepanelen, warmtepompen, triple glas - de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen lijken eindeloos. Maar wat levert al die verduurzaming nu eigenlijk op voor de waarde van uw huis? "Als makelaar bij Makelaardij Libbe Duinstra zie ik dagelijks hoe energiezuinige woningen in trek zijn." In deze blog deelt Christa de Boer graag haar inzichten over de invloed van verduurzaming op de woningwaarde.

Neem contact met ons op

“De laatste tijd zien we een duidelijke trend”, vertelt Christa. “Woningen met een groen energielabel worden vaak boven de vraagprijs verkocht. Het prijsverschil tussen een energiezuinig en een energie-onzuinig huis kan oplopen tot wel 50.000 euro.” Dat is een flink bedrag, maar het verbaast Christa niet. “Met de stijgende energieprijzen zijn kopers steeds meer geïnteresseerd in duurzame woningen. Een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen betekent immers lagere maandlasten.”

Investeren in duurzaamheid loont

Veel huiseigenaren vragen zich af of het de moeite waard is om te investeren in verduurzaming. Volgens Christa is het antwoord een volmondig ja. “Elke stap richting een beter energielabel verhoogt de waarde van uw woning. Bovendien merken we dat energiezuinige huizen sneller verkopen en minder gevoelig zijn voor prijsdalingen.” Maar wat als uw woning een minder gunstig energielabel heeft? “Dat betekent zeker niet dat uw huis onverkoopbaar is”, stelt Christa gerust. “Oudere woningen met een lager energielabel hebben vaak veel karakter en sfeer. Het label kan wel invloed hebben op de verkoopprijs en -snelheid.”

Verduurzaming biedt meer voordelen dan alleen een hogere woningwaarde. Christa licht toe: “Naast de besparing op uw energierekening, kunt u bij sommige hypotheekverstrekkers ook profiteren van een rentekorting. Zo werkt u aan een duurzamer huis én lagere maandlasten.”

Praktische tips voor verduurzaming

Overweegt u om uw woning te verduurzamen? Christa heeft enkele tips:

  • Begin met goede isolatie. Dit is de basis voor een energiezuinig huis.
  • Kijk naar de mogelijkheden voor zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Vergeet de kleine maatregelen niet, zoals ledverlichting en tochtstrips.

“Het loont zeker de moeite om te investeren in verduurzaming”, benadrukt Christa. “De precieze opbrengst verschilt per situatie, maar over het algemeen zien we dat een groen energielabel bijdraagt aan een vlotte en gunstige verkoop.”

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw woning, maar weet u niet waar te beginnen? Er zijn verschillende bronnen die u kunnen helpen. “De website verbeterjehuis.nl biedt veel informatie over verduurzamingsopties, subsidies en leningen”, tipt Christa. Ook is het sinds 2021 verplicht om een energielabel te laten opstellen door een erkend adviseur. “Bij de verkoop van uw woning kunnen wij u hierbij helpen”, voegt Christa toe. “We werken samen met betrouwbare partners die een nauwkeurig energielabel voor uw woning kunnen opstellen.”

Tot slot

Verduurzaming is meer dan een trend – het is een investering in de toekomst van uw woning en het milieu. “Of u nu van plan bent te verkopen of niet, verduurzaming loont altijd”, concludeert Christa. “Het verhoogt uw wooncomfort, verlaagt uw energierekening en maakt uw woning aantrekkelijker voor toekomstige kopers.” Heeft u vragen over de verduurzaming van uw woning of wilt u weten wat de waarde van uw huis is? Neem gerust contact op met ons kantoor. We denken graag met u mee over de beste opties voor uw situatie.

Dit zeggen klanten over Libbe Duinstra

Weet waar hij het over heeft
Makelaar Libbe geeft goeie informatie, weet waar hij het over heeft en stelt je gerust! Wij zijn blij
10
Verkoper Finne 79, Hallum
Vriendelijk, betrokken en professioneel

Geweldige makelaar. Vriendelijk, betrokken en professioneel. Op de hoogte van de markt. Prettig in communicatie.

9
Verkoper Ipestrjitte 16, Stiens
Eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt

Hele fijne en aardige makelaar, eindelijk een die niet naast zijn schoenen loopt.

Mocht ik ooit weer een makelaar nodig hebben dan ga ik zeker weer naar Libbe Duinstra.

10
Verkoper Aysmastins 13, Stiens
Libbe is een zeer vriendelijke en behulpzame no-nonsense makelaar die duidelijk en transparant is

Wij zijn zeer tevreden over Makelaar Libbe Duinstra. Deze makelaar doet zijn best voor klanten en is bereid om een stapje meer te doen als dit nodig is. We raden andere mensen zeker aan, om gebruik te maken van deze makelaar.

10
Verkoper, Ritske Boelemastrjitte 40
9,8 Verkoop
We use cookies in order to personalize your site experience.